הדברה ירוקה

חומרי הדברה הן חלק מהותי מהחקלאות. החקלאים משתמשים בחומרי הדברה על מנת להגן על הצמחים שלהם מפני חרקים המזיקים ליבול וגורמים להפסדי ענק. עם זאת, שימוש מופרז בחומרי הדברה יכול להביא להשלכות סביבתיות חמורות.

נזק שנגרם בעקבות הדברה לא נכונה

זיהום מי השתייה, הרג של חרקים חיוניים לסביבה, נזק לשכבת האוזון ודוגמאות רבות ונוספות של קהילות שלמות שנפגעות מהרעלת חומרי הדברה כרונית . גם כאשר השימוש בחומרי הדברה כימיים הינו ברמה סבירה, צריך לדעת באילו חומרים כדאי להשתמש משום שישנם חומרים שנשארים באוויר עוד זמן רב לאחר ההדברה ופוגעים קשות באיכות הסביבה.

ולכן, שימוש בכמויות גדולות של חומרי הדברה הוא לא טוב אף פעם, לא מבחינת אקולוגית ולא במונחים של בריאות הציבור ובנוסף לזה צריך לדעת באילו חומרים יש להשתמש כאשר אין ברירה אחרת. היום ישנם מחקרים רבים ומעמיקים איך להפחית את התלות של החקלאים בחומרי הדברה ואיך להשתמש פחות בכמויות גדולות של חומרי הדברה וכך גם לפגוע פחות באיכות הסביבה.

הדברה ירוקה

שילוב הדברה כימית עם הדברה אורגנית

ישנם כמה שיטות הדברה טבעיות שבהן ניתן להשתמש במקום שיטות ההדברה הכימיות. האחת היא הדברה משולבת תוך כדי שימוש באויבים טבעיים של המזיקים שטורפים את החרקים שמזיקים ליבול. כך גם הצמחים אינם נפגעים מחומרי ההדברה הרעילים, גם הסביבה אינה נפגעת וגם זה גם הרבה יותר חסכוני. נכון שהגישה הזו לא יכולה לבטל את הצורך לשימוש בחומרי הדברה לחלוטין, אבל זה מפחית למינימום של השימוש בהם.

במזרח אסיה, גידול האורז השתפר מאוד עם השימוש בשיטות הדברה משולבת, עם תשואות גדולות של היבול. באינדונזיה, החליפה ההדברה הטבעית את השימוש בהדברה כימית בלבד והצליחו לחסוך יותר ממאה מיליון דולר בשנה, וגם נצפתה עלייה בתשואות אורז של כמעט עשרים אחוזים.

האנושות בעד הדברה אורגנית

ישנם אנשים רבים שהצטרפו למועדוני טבע ואינם צורכים עוד מזון שדישנו אותו בדשנים אורגניים או הדבירו אותו בחומרי הדברה סינתטיים. ניכרת עלייה בביקוש למזון אורגני עם המודעות ציבורית הגוברת על ההשפעות השליליות של חומרי הדברה על הסביבה ועל בריאות הציבור. ישנם ארגונים הפועלים יד ביד עם ארגוני מחקר ופיתוח ברחבי העולם על מנת לתמוך בחקלאות אורגנית.

אולי יעניין אותך גם

תוכן

נושאים באתר